Γράφει η Niki Anandi Koulouri
01.06.20
Η εργασία με τον εαυτό σχετικά με τη βιογραφία της ζωής μας, είναι μια εργασία που μας βοηθάει να αναστοχαστούμε για τη ζωή μας, να τη δούμε ως σύνολο, να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Μας δίνει μια πλήρη και συνολική εικόνα για τη ζωή μας ως σύνολο, για τις συμπεριφορές και συνήθειές μας, για τα κίνητρά μας. Είναι ένα πλούσιο και εξαιρετικό υλικό με το οποίο μπορούμε να εργαστούμε με τον εαυτό μας, κρατώντας ότι μας υποστηρίζει, αγαπώντας και δείχνοντας κατανόηση για ό,τι μας περιορίζει.
Γράφουμε την ιστορία της ζωής μας, περιγράφοντας τη ζωή κάποιου άλλου. Γράφουμε σε τρίτο πρόσωπο, δηλαδή ‘αυτός’ ή ‘αυτή’ αντί για ‘εγώ’.Ξεκινάμε από τα πρώτα χρόνια μας (ή ακόμα νωρίτερα, γράφοντας οτιδήποτε γνωρίζουμε για την ιστορία της οικογένειάς μας) και καταλήγουμε στο σήμερα. Βλέπουμε τη ζωή μας σαν σύνολο, όπως θα μπορούσε να τη διηγηθεί κάποιος άλλος.
Μπορούμε να αφιερώσουμε μια σελίδα ή και περισσότερες για κάθε δεκαετία της ζωής μας, αφήνοντας χώρο προκειμένου να προσθέτουμε σχετικές σκέψεις και παρατηρήσεις που αφορούν την κάθε δεκαετία, στην πορεία.
Τι αντιλαμβανόμαστε για τον εαυτό μας;
- Ποιες ήταν οι καθοριστικές στιγμές στη ζωή μας – ποια είναι τα τραύματά μας και ποιοι είναι οι θρίαμβοί μας.
- Ποιοι ήταν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας – αυτοί που ήταν ‘αυτόπτες μάρτυρες’ στις μάχες μας και στην ανάπτυξή μας, αυτοί που μας πλήγωσαν και αυτοί που μας έδειξαν κατανόηση ως δάσκαλοι και ως φίλοι.
Πηγή: ‘Η σοφία μέσα από το Εννεάγραμμα’ Don Richard Riso – Russ Hudson https://www.enneagraminstitute.com
Trackbacks/Pingbacks